środa, 20 listopada 2013

Jarmuż - wersja "Czekośliwka"

     "Czekośliwka" jest ostatnio moim ulubionym koktajlem, który piję na śniadanie. Jest pyszny, zdrowy i bardzo sycący. To idealna opcja dla tych, którzy wzbraniają się przed "zielonymi", czysto warzywnymi i o konsystencji dziwnej papki wersjami zdrowych smoothie.

Składniki (na 1 szklankę):
• 1 mały banan

• 2-3 suszone śliwki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie; nie siarkowane!)
• 0,5 szklanki mleka roślinnego
• 2 liście jarmużu
• 1 czubata łyżka organicznego kakao
• 0,5 łyżki siemienia lnianego

      Bardzo serdecznie polecam go wszystkim, którzy tak jak ja są wielbicielami zdrowych koktajli i nie wyobrażają już sobie bez nich życia ;D !

     A jeśli już jesteśmy przy JARMUŻU...
     ... Zwany jest kapustą liściastą.  Był on niezwykle ceniony w starożytności, a zapomniany i niedoceniany w XX wieku. Na szczęście, dziś coraz bardziej zyskuje on na popularności. Choć w smaku podobny jest do kapusty, jarmuż bije na głowę wszelkie inne odmiany tej rośliny pod względem zawartości witamin oraz składników mineralnych. Jest on wyjątkowo bogaty w błonnik, chlorofil oraz witaminy A, B1, B2, C, E, K i składniki mineralne. Jeśli chodzi o witaminę C, jarmuż zaspokaja jej dzienne zapotrzebowanie aż w 200%!

Spośród wszystkich roślin kapustnych jarmuż zawiera najwięcej sodu, potasu (aż 490mg w 100g), wapnia (210 mg), fosforu, żelaza, chloru i miedzi. Magnezu więcej ma tylko kalarepa. Jego regularne podjadanie wspomaga odporność, oczyszcza organizm oraz stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Zawarta w nim witamina K ma właściwości przeciwzakrzepowe.
      Następny fakt z pewnością zadowoli wszystkich odchudzających się - jarmuż ma bardzo mało kalorii! Zawiera on także flawonoidy i związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia oraz polisacharydy i polifenole, które używane są w leczeniu alergii. Zawarty w nim chlorofil hamuje przemiany nowotworowe. Dzięki temu związkowi jarmuż uzupełnia naszą krew, ponieważ struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jedną molekułą od hemoglobiny. W roślinie tej znajdziemy także kwas foliowy (jego ilość odpowiada 60% dziennego zapotrzebowania), który zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego i chorobom serca oraz jest niezwykle cenny w przypadku kobiet w ciąży.
     Kupując jarmuż zwracajcie uwagę na to, aby jego liście były twarde i jędrne, a łodygi "nie mdlejące". Świeży nie powinien mieć brązowego czy żółtego nalotu. Dzięki temu, że jest to roślina niezwykle odporna na ujemną temperaturę, śmiało można wykorzystać fakt, iż jego naturalny gorzkawy posmak zniknie w momencie zamrożenia liści! Po zakupie jarmużu i po jego umyciu możesz włożyć go do woreczka i umieścić w zamrażarce. Ujemna temperatura sprawi także, że jego liście będą łatwo się kruszyć.

     A na koniec jeszcze filmik z innym jarmużowym koktajlem - prosto od dziewczyn z Tone It Up ;DD !
                                   

4 komentarze:

  1. Koktajl musi być pyszny, tylko z jarmużem jest kłopot, ciężko go namierzyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, ale polecam za każdym razem pytać w sklepach z warzywami czy zdrową żywnością. Bardzo często sprzedawcy mają możliwość zamówienia jarmużu "na życzenie", ale nie sprowadzają go, bo nie jest to jeszcze tak popularna roślina.
    Ja tak właśnie sobie poradziłam z deficytem jarmużu na rynku :) !

    Dziękuję za komentarz i pozdrawiam! ;DD

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny, ale ja również mam problem ze znalezieniem jarmużu.

    OdpowiedzUsuń
  4. W zadnym markecie nie mozna go dostac? Ja wlasnie nie moge go znalezc. Ale popytam na targu, moze ktorys sprzedawca bedzie mogl go sprowadzic

    OdpowiedzUsuń