wtorek, 30 lipca 2013

Smoothie Mirandy Kerr


     Jestem wielką fanką Mirandy Kerr! Współpracuje ona z portalem NET-A-PORTER. Na jego kanale na You Tube tworzy ona serię pod tytułem "The body beautiful". W pierwszym filmie, który się ukazał, prezentuje ona swój przepis na zdrowe smoothie. I choć kolor może nie zachęca do spożycia ;) , to już same składniki zdecydowanie tak!

     MLEKO KOKOSOWE to napój pochodzenia roślinnego (jak mleko sojowe i ryżowe). Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego. Zawiera ono wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas. Pijąc je, dostarcza się organizmowi także białko, błonnik oraz cenne przeciwutleniacze. To jeden z najbardziej odżywczych napojów na ziemi. W krajach Oceanu Spokojnego uznawane jest ono za złoty leczniczy środek. W istocie tak właśnie jest! Zawiera ono cenne aminokwasy, witaminę C, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Właściwości lecznicze zawdzięcza także zawartości mikroelementów i makroelementów odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pijąc mleko kokosowe, można zapobiec chorobom wątroby i osteoporozie oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca. Wpływa ono nie tylko na poprawę trawienia i pracy jelit, ale wspomaga także przemianę materii. Dzięki przeciwutleniaczom mleko kokosowe ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Pomaga zachować młody wygląd i opóźnić procesy starzenia. 
     Przy zakupie mleka kokosowego warto zwrócić uwagę na skład! Wielu producentów dodaje do niego środki zagęszczające (emulgatory). Wpływają one negatywnie na wartość i jakość mleka. Zdecydowanym faworytem jest produkt zawierający w 100% mleko kokosowe. Nieco mniej godne uwagi jest mleko z dodatkiem wody. Natomiast nie warto wybierać mleka kokosowego odtłuszczonego czy z dodatkami smakowymi i zapachowymi.

     O WODZIE KOKOSOWEJ pisałam już na blogu, więc odsyłam do posta Kokosowa radość.


      JAGODY AÇAI to super skuteczny środek na odchudzanie. Posiadają one bowiem bardzo wiele naturalnych składników, które sprzyjają procesowi utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jest to bogate źródło błonnika, który działa jak „zapychacz” żołądka, ułatwia i przyspiesza przemianę materii oraz procesy trawienia. Owoce te regulują metabolizm, stymulując go i wyrównując jego poziom. Skutkuje to szybszą utratą zbędnych kalorii oraz łatwiejszym zrzucaniem nadprogramowych kilogramów. Jagody açai działają też pobudzająco. Są doskonałym źródłem energii - sięgając po nie, nie cierpimy na spadek poziomu sił witalnych i nie musimy już sięgać po batoniki czy napoje energetyczne, które same w sobie stanowią jedynie puste kalorie. Jagody te posiadają również właściwości oczyszczające. Wspomagają walkę naszego organizmu ze szkodliwymi toksynami (substancje te skutecznie utrudniają proces odchudzania). Owoce açai hamują apetyt i kontrolują nagłe napady głodu. Ich systematyczne spożywanie powoduje, że zjadamy nieco mniejsze porcje jedzenia. Zarówno zmniejszone łaknienie, jak i mniejsze racje żywnościowe sprzyjają procesowi skutecznego i bezpiecznego odchudzania. Owoce te działają także łagodząco na układ nerwowy, a tym samym obniżają poziom stresu. Odchudzanie z jagodami açai to również większa motywacja do uprawiania ruchu fizycznego. Redukują one i opóźniają efekty zmęczenia w wyniku ćwiczeń fizycznych. Poprawiają tym samym naszą wydolność fizyczną oraz pozwalają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Zawierają one także kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które wspomagają pracę mózgu.

     JAGODY GOJI można uznać za naturalny preparat wzmacniający. Nie istnieje inny owoc tak bogaty w witaminy oraz składniki mineralne i odżywcze. Dodatkowo, są one połączone ze sobą w idealnych proporcjach. Jagody Goji zawierają wapń (niezbędny do budowy kości i zębów), potas, żelazo (składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu), cynk (niezbędny do budowy białek i łańcuchów DNA), selen (ważny dla układu enzymatycznego i odpornościowego) i witaminę C. Jagody Goji mają w sobie również dwa bardzo ważne związki: beta-karoten, który odpowiada za poprawę wzroku i zeaksantynę, która wchodzi w skład siatkówki oka. Na szczególną uwagę zasługują także polisacharydy. To one są prawdziwą siłą tej rośliny. Jagody Goji niosą w sobie wiele korzyści zdrowotnych. Spowalniają procesy starzenia, wygładzają cerę, wzmacniają odporność, poprawiają pamięć i koncentrację, chronią przed nowotworami oraz mają działanie antystresowe.

     SPIRULINA - choć jej nazwa zawsze wzbudza we mnie lekkie przerażenie - to jedna z najbardziej pełnowartościowych roślin, jakie przyroda podarowała człowiekowi. To rodzaj niebiesko–zielonych, mikroskopijnych alg morskich, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin (tych z grupy B, witaminy E) oraz beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu.  Spirulina ukrywa w sobie same skarby: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, sprzężony kwas linolowy CLA (wspomaga odchudzanie) oraz barwniki (fitocyjanina i chlorofil), które działają na organizm przeciwzapalnie i antyalergicznie. Spirulina pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wspomaga przemiany metaboliczne i procesy trawienne. Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. Przeprowadzane nad nią badania sugerują, że może ona zwiększać produkcje przeciwciał zwalczających infekcje, a także choroby przewlekłe, w tym raka. 

     KAKAO to napój bogów! Nie chodzi jednak o sztuczne, rozpuszczalne produkty instant, ale o prawdziwe, naturalne kakao. Jest ono kopalnią wielu mikroelementów, które korzystnie wpływają na cały ludzki organizm. Te niewielkie ziarna zawierają bardzo dużo minerałów, które mają leczniczą moc. Kakao potrafi regenerować komórki, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza wytwarzanie i uwalnianie wolnych rodników oraz jest naturalnym przeciwutleniaczem. Ma nieoceniony wkład w ochronę układu krwionośnego – uszczelnia naczynia krwionośne, chroni serce, zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz obniża ciśnienie krwi. Poprawia ono także samopoczucie (oj, mnie na pewno! ;D ), redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu i fosforu, witaminy A, E i z grupy B. Dodatkowo kakao ma w sobie fenyloetyloaminę, która wywołuje stan zakochania: lekko pobudza, wprawia w euforię i powoduje poczucie uniesienia!
     Do przyrządzenia prawdziwego kakao nie powinno się stosować mleka zwierzęcego (zwłaszcza krowiego) oraz białego cukru! Mleko zabija większość zdrowotnych właściwości ziaren, natomiast cukier powoduje próchnicę. Jeśli już koniecznie trzeba dosładzać z natury gorzkie kakao, najlepiej robić to za pomocą miodu lub cukru trzcinowego. Najczęściej prawdziwe kakao przyprawia się wanilią lub cynamonem, a bardzo mocny napój dobrze jest popijać zimną wodą źródlaną. 
     Podczas kupna czekolady należy zwrócić szczególną uwagę na jej zawartość – im więcej kakao, tym lepiej. 

     MACA to andyjska roślina o dużych właściwościach odżywczych. Zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy. Zalecana jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego. Maca od dawna stosowana jest jako środek wzmacniający organizm, a dzięki cennym właściwościom odżywczym znajduje także zastosowanie w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu. Uważana jest za roślinę poprawiającą pamięć i zdolność przyswajania wiedzy. Jest dostarczycielem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. To niezwykle cenne uzupełnienie diety. Maca bogata jest w pełnowartościowe białko, egzogenne aminokwasy, łatwo przyswajalny wapń, żelazo i jod. 

     NASIONA CHIA, ze względu na swoje niezwykłe właściwości, zaliczane są do grupy najbardziej wartościowych pokarmów. Wpływają one dodatnio na zdrowie fizyczne i psychiczne. Nasiona Chia stanowią bogate źródło kwasów omega-3. Są polecane dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Zawierają dużą ilość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Nasiona Chia charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Wspomagają nawilżanie organizmu (mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi). Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste.

     Proszek BIAŁKA RYŻU jest odżywczym suplementem, który może być dodawany do wielu różnych dań i napojów w celu zwiększenia poziomu białka. Jest produkowany w procesie izolowania białka z brązowego, białego lub pełnozioarnistego ryżu. To doskonała alternatywa dla innych proszków białkowych (np. serwatki).
     Białko jest niezbędne w zrównoważonej diecie, ale często trudno znaleźć produkty o wysokiej zawartości pożywnego białka. Białko ryżowe ma w sobie niezbędne aminokwasy, witaminy z grupy B i E, błonnik i węglowodany. Brak w nim natomiast tłuszczu, cholesterolu, cukru i sodu. Jest ono hipoalergiczne - nie podrażnia żołądka i jest łatwiejsze do strawienia niż inne źródła białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz