niedziela, 28 lipca 2013

Przepisy oczyszczające

ZUPA POTASOWA
• 25 dag marchwi

• 25 dag buraków
• 25 dag selera
• 25 dag łodyg buraczanych (lub pęczek natki pietruszki)
• 10 dag kapusty
• 2 duże ziemniaki
Warzywa dokładnie umyj, oczyść, ziemniaków nie obieraj. Wszystkie składniki posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej 2l wrzącej wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. Wystudź zupę i przecedź przez sito lub zmiksuj. Przechowuj ją w lodówce.
Zupę potasową najlepiej pić gorącą, kilka razy w ciągu dnia (podgrzewaj ją za każdym razem tuż przed podaniem).

KOLOROWA SAŁATKA
• 10 dag marchwi
• 20 dag zielonej fasoli
• brokuł
• żółta papryka 
• 2 jabłka
• liście mięty
• sos winegret 
Warzywa umyj, oczyść i ugotuj na parze, ostudź. Brokuły podziel na cząstki, marchew i fasolę potnij. Paprykę i jabłka pokrój na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Połącz wszystkie składniki, dodaj miętę i sos winegret. Całość dokładnie wymieszaj.

SAŁATKA Z POKRZYWĄ
• 1,5 szklanki pokrzyw
• ser feta
• 2 pomidory
• puszka czerwonej fasoli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sok z cytryny
Pokrzywy sparz wrzątkiem na sitku, porwij na kawałki. Fasolę odsącz z zalewy. Pomidory włóż na chwilę do gotującej się wody, a potem do zimnej, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Ser feta pokrusz na drobne kawałki. Z oliwy oraz soku wyciśniętego z cytryny przygotuj sos winegret. Połącz składniki, delikatnie wymieszaj i polej sałatkę sosem.

SAŁATKA ORZECHOWA
• sałata
• pęczek rukoli
• szklanka włoskich orzechów
• 2 dymki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• łyżka octu winnego z jabłek (może być też sok z cytryny)
• sól i pieprz do smaku
Umyj sałatę i rukolę, dokładnie osusz, porwij na mniejsze kawałki. Drobno posiekaj dymkę i pokrój orzechy. Następnie połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj. Z oliwy, octu winnego, soli i pieprzu przygotuj sos. Polej nim sałatkę.

KASZA JAGLANA
szklanka kaszy jaglanej
• łyżka świeżego masła
• 2 gałązki selera naciowego lub pęczek natki pietruszki
Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, zalej 2 szklankami wrzątku. Gotuj na małym ogniu, dopóki kasza nie wchłonie wody. Następnie wstaw na 15 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Uprażoną kaszę podawaj z surowym masłem, posypaną natką pietruszki lub rozdrobnionym selerem.

SOK POMIDOROWO-MARCHEWKOWY
• 4 pomidory
• 4 marchewki
• pęczek natki pietruszki
• gałązka koperku
Umyj wszystkie składniki, obierz marchewkę i zdejmij skórkę z pomidorów. Natkę i warzywa włóż do sokowirówki. Sok udekoruj koperkiem.

SOK Z MELONA
2 marchewki
1/2 melona
jabłko
• 1 cm świeżego imbiru
Warzywa i owoce dokładnie umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne z jabłka. Zmiksuj składniki w sokowirówce. Sok przybierz listkami mięty. 

SOK Z SELERA
pół litra jogurtu naturalnego
2 dorodne łodygi selera naciowego
Seler umyj i pokrój na małe kawałki. Zmiksuj z jogurtem w sokowirówce. Wstaw na godzinę do lodówki. Przybierz listkami melisy lub mięty. 

HERBATA ROZJAŚNIAJĄCA UMYSŁ 20 g kwiatu bzu czarnego
• 20 g dziurawca
• 20 g ziela melisy
• 20 g szałwii

• 10 g kłącza kozłka lekarskiego
Wymieszaj starannie wszystkie składniki, łyżkę stołową ziół zalej dwiema szklankami wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez 10 min.
Pij 3/4 szklanki ziół 3 razy dziennie, pół godziny po posiłku.

HERBATA OCZYSZCZAJĄCA
20 g liści pokrzywy
20 g fiołka trójbarwnego
• 20 g kłącza perzu

• 40 g liści brzozy
• 20 g kwiatu tarniny (zioła mogą być świeże lub suszone)
Wymieszaj starannie wszystkie składniki, łyżkę stołową ziół zalej dwiema szklankami wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez 10 min.
Napar popijaj 2 razy dziennie, rano i wieczorem, na pół godziny przed posiłkiem. Herbatę można posłodzić miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz