piątek, 20 kwietnia 2012

Mąka migdałowa

     Nie mogłam się powstrzymać, by o niej nie napisać! :)
     Uwielbiam naleśniki, ale od niedawna preferuję "wersję zmodyfikowaną". Zamiast zwykłej mąki lub tej ciemnej (która świetnie pasuje na przykład do naleśników ze szpinakiem) wsypuję MĄKĘ MIGDAŁOWĄ. 
     Nie trzeba wielkiego wysiłku, by zrobić sobie taką smaczną przyjemność. Mąkę migdałową można kupić w sklepie (ja znalazłam ją w tym ze zdrową żywnością) lub przygotować samodzielnie. Wystarczy zmiksować płatki migdałowe lub zblanszowane migdały pozbawione skórek. (Pamiętajmy, by przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce - zwłaszcza po otwarciu. To spowolni procesu jełczenia cennych tłuszczów nienasyconych, które są w niej zawarte.) Dobrze przyrządzona mąka migdałowa zawiera około 22% białka. Jest dość kaloryczna, 100g to mniej więcej 560 kcal, ale rekompensuje to bogactwem błonnika, witaminy E i wapnia. A to dopiero początek! Jej indeks glikemiczny wynosi 1 (a pszennej 70!). Jakie przynosi nam to korzyści? Zmielone migdały są wolniej trawione i pomagają utrzymać stabilniejszy poziom cukru we krwi, dzięki czemu odczuwa dłużej odczuwa się sytość i zjada mniejsze porcje.   
 
weheartit.com


Naleśniki z sosem jagodowo-brzoskwiniowym (4 porcje: porcja=390 kcal)
1/4 szklanki wody
• 1,5 szklanki mrożonych jagód
• szklanka pokrojonych połówek brzoskwini
• łyżka skrobi kukurydzianej 
• 2 jaja
• 4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (ew. miodu)
• 2-3 krople naturalnego ekstraktu waniliowego
• 1,5 szklanki mąki migdałowej
• 1/3 łyżeczki soli morskiej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki oleju rzepakowego
     1. Przygotuj sos: zagotuj wodę, wrzuć jagody i brzoskwinie (osączone z lekkiej zalewy). Duś 10-15 minut. Wlej mieszankę połowy łyżki skrobi kukurydzianej z kilkoma łyżkami wody. Gotuj, mieszając do zgęstnienia (około 1 minuta).
     2. Przygotuj ciasto na naleśniki: zmiksuj jaja z syropem i ekstraktem. Wsyp mąkę migdałową. Wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i połową łyżki skrobi. Zmiksuj na gładką masę.
     3. Rozgrzej olej i smaż do dużej łyżce ciasta około 2-5 minut, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Przekręcaj i smaż 1-2 minuty.
     Porcja: 3 naleśniki i 8 łyżek sosu.  

4 komentarze:

  1. czy te nalesniki sa bez mleka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) ale jeżeli ciasto wyda Ci się zbyt gęste albo po prostu w takiej formie nie będzie Ci smakować, możesz rozcieńczyć go nieco mlekiem.

      Usuń
  2. Swietny pomysł.Dla mojego małego alergika w sam raz gdyż nie mogę używać maki przennej

    OdpowiedzUsuń