niedziela, 22 kwietnia 2012

Jak ona to robi? M.Sablewska: ZASTĄP MIĘSO WARZYWAMI

Elle, kwiecień 2012
     "Dwa lata temu zamieniłam wszystko, co białe, na zielone. Przestałam jeść mięso i pić mleko. A warzywa i kasza jaglana stały się podstawą mojego jadłospisu. Jem je nawet na śniadanie. Nie jadam za to po 18 i staram się jak najwięcej ruszać. Szczególnie biegać. Dla mnie najważniejsza jest świadomość tego, co się je. Dlatego nie skuszę się już na hot doga na stacji benzynowej. A w torebce zawsze mam jabłko albo suszone owoce açai - najlepszy ratunek na nagły głód." 

      Dlaczego warzywa i owoce (szczególnie podczas odchudzania) są tak ważne w naszym odżywianiu? Przede wszystkim, dostarczają one organizmowi wiele witamin, soli mineralnych i błonnik. Ze wszystkich znanych produktów jabłka, śliwki i inne owoce są najniżej kaloryczne. Warzywa natomiast są ogromnie cenne ze względu na to, że zawierają niewiele tuczącego cukry (mniej niż owoce). I bardziej urozmaicony talerz warzyw - tym lepiej! Wystrzegajmy się jednak wysokokalorycznych dodatków. Odchudzając się, z pewnością nie należy jeść np. kalafiora polanego masłem z tartą bułką czy surówki z dodatkiem dużej ilości tłustej śmietany. Do surówki warzywnej można dodać olej czy trochę niskokalorycznego jogurtu - wówczas pewne ważne dla naszego organizmu substancje są lepiej przyswajane. Różne warzywa zawierają różne składniki służące zdrowiu. Seler, marchew i brokuły są bogate w witaminy z grupy B i kwas foliowy. Sałata (której 100g ma tylko 8kcal!) zawiera całkiem dużo magnezu. Ziemniaki, mimo często nieprzychylnej opinii, także mogą znaleźć się w naszej diecie - 100g ugotowanych ziemniaków to zaledwie 60kcal. Zawarty w nich potas wspomaga pracę mięśni,  magnez koi nasze nerwy, a żelazo zapobiega anemii.
      Występują owoce mniej i bardziej kaloryczne. Dużo kalorii zawierają winogrona i banany (100g = 120kcal), natomiast jabłka, mandarynki, pomarańcze czy grejpfruty, chociaż słodkie, nie mają ich zbyt wielu. 
     Dieta oparta na warzywach daje poczucie sytości i bardzo korzystnie wpływa na organizm ze względu na obecność witamin, składników mineralnych i błonnika. Rozpuszczalne frakcje błonnika pozwalają obniżyć poziom cukru oraz cholesterol we krwi, a nierozpuszczalne, które wypełniają przewód pokarmowy pobudzają do pracy jelita i w efekcie regulują procesy fizjologiczne. W odchudzaniu ma to bardzo istotne znaczenie! Często przy stosowaniu innych diet, w wyniku nieprawidłowo zestawionych składników, dochodzi do zaburzeń tych procesów, co utrudnia odchudzanie, a ponadto ma niekorzystny wpływ na samopoczucie.
     Najlepiej jeść surowe warzywa. W takiej postaci są najzdrowsze. Nie ma oczywiście przeszkód, by je gotować, piec, grillować czy dusić na parze. Byle nie smażyć na tłuszczu!

weheartit.com
 Czternaście najlepszych warzyw:
1. Rukola: białko, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas, witaminy A, C i B6.
2. Szpinak: błonnik, białko, wapń, żelazo, magnez, potas, witaminy A, C, E, K i B6 (dużo sodu).
3. Pieczarki: błonnik, białko, żelazo, potas, witaminy D i B6.
4.Brokuły: białko, wapń, żelazo, magnez, potas, witaminy A, C i B6.
5. Kalafior: białko, magnez, błonnik, potas, witaminy C, K, B6 (dużo cukru).
6. Pomidory: magnez, błonnik, potas, Witaminy A, C i K (dużo cukru).
7. Ogórek: magnez, potas, witaminy A, C i K (dużo cukru).
8. Czerwona papryka: błonnik, potas, witaminy Am C, K, E i B6 (dużo cukru).
9. Cukinia: błonnik, białko, żelazo, magnez, potas, witaminy A, C i B6.
10. Żółta papryka: błonnik, magnez, potas, witaminy A, C i B6.
11. Czerwona cebula: błonnik, potas, witaminy C i B6 (dużo cukru).
12. Kiełki fasoli: błonnik (dużo cukru).
13. Bakłażan: magnez, błonnik, potas, witaminy C, K i B6 (dużo cukru)
14. Pak choi: błonnik, białko, żelazo, wapń, witaminy A i E.



 weheartit.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz